Zeman zaželal Ficovi premiérske kreslo

11.06.2006 Prešov

Prešov 10. júna (TASR) - Volebný úspech a kreslo predsedu novej slovenskej vlády zaželal dnes večer bývalý český premiér Miloš Zeman pred vyše 2000 ľuďmi v p...
Prešov 10. júna (TASR) - Volebný úspech a kreslo predsedu novej slovenskej vlády zaželal dnes večer bývalý český premiér Miloš Zeman pred vyše 2000 ľuďmi v prešovskej hale predsedovi strany Smer - sociálna demokracia (SD) Robertovi Ficovi.

Fico privítal Zemana na vyše dvojhodinovom mítingu spojenom s vystúpením dvojice humoristov Marcin a Kraus z programu Uragán ako človeka, ktorého si veľmi váži za jeho silné sociálne cítenie a ktorý podľa neho presadil v Česku do života princípy solidarity a sociálneho štátu.
\"Je to najúspešnejší predseda českej vlády a českej sociálnej demokracie, \" vyhlásil o Zemanovi. On sám sa charakterizoval ako starý vyslúžený politik odpočívajúci na Vysočine. Prišiel však podporiť Fica preto, lebo líder Smeru nepatrí do skupiny tých politikov, ktorí chápu štát ako korisť, a tak aj ich účinkovanie v politike skončí - zostane po nich ohlodaná kosť. Zeman povedal, že politik má brať svoju činnosť ako službu verejnosti a nie sebe. Ľuďom treba pomáhať, ale hneď aj spresnil ktorým - s nízkymi príjmami, pretože bohatí si môžu zaplatiť za zdravotníctvo, za školstvo i napríklad za políciu, keď si nájmu bodyguardov. Obaja politici sa pred ľuďmi na pódiu na znak priazne viackrát vyobjímali.
Zeman si od mikrofónu vybavil aj svoju jednu staršiu súkromnú vec. Obvinil novinárov, že jeho dávnejší výrok pri návšteve Popradu o nekvalitnom tamojšom pive nereprodukovali celý. \"Tak sa musí s novinármi, \" skonštatoval, keď spomenul, že v dnešnom popoludňajšom futbalovom zápase politici Smer - SD vyhrali nad novinármi 10:3. Zeman si aj zapamätal, že šesť gólov dal Robert Kaliňák a dva Fico. Ľudia v hale mu na to búrlivo zatlieskali.
Hala bola spolovice plná, jedna časť hľadiska nebola pre divákov prístupná. Medzi návštevníkmi boli aj skupiny takých, ktorých doviezli na míting autobusy. Na autách boli značky okresov Vranov nad Topľou, Humenné, Svidník, Bardejov. Dostávali propagačné materiály z predvolebnej kampane kandidátov Smeru na poslancov, týždenník Slovo s obsiahlym rozhovorom s Ficom. Čapovalo sa pivo, pol litra bolo za 25 Sk. Okrem toho žrebovali sa majitelia troch cien - práčky, televízora a mikrovlnky na základe rozdávaných výherných kupónov. Aj to - okrem zábavy v podobe Uragánu - zrejme prilákalo ľudí do haly.
 

Vyberte región

mark